Terug naar home

De jury stelt zich voor... Nana van Dijk

02 August 2019
Foto: Michele Margot

De jury van De Hollandse Fotoprijs bestaat uit vakmensen uit de fotografiepraktijk die ieder vanuit hun eigen specialisme een kritische blik op de inzendingen werpen. We zullen de juryleden een voor een aan jullie voorstellen.

Nana is marketingcoördinator bij ANP-Hollandse Hoogte. Ze studeerde fotografie aan de Willem de Kooning Academie. Ze werkt nu 2,5 jaar bij Hollandse Hoogte en werkte daarvoor als fotograaf en beeldredacteur. Fotografie is een belangrijk deel van haar leven, zowel tijdens haar werk als in haar vrije tijd.

Kun je vertellen wat Hollandse Hoogte is?

Hollandse Hoogte is een Nederlands fotobureau dat sinds 1985 bestaat. Ongeveer 500 professionele fotografen zijn aangesloten bij Hollandse Hoogte, dat de beelden vertegenwoordigt en verkoopt. Bedrijven kopen bij Hollandse Hoogte licenties voor de foto's, die ze gebruiken bij artikelen, in tv-programma's, op websites of in advertenties, bijvoorbeeld. Hollandse Hoogte heeft een uitgebreide collectie fotografie - bijna 50 miljoen foto's -, dat de tweede laag van de fotojournalistiek uitbeeldt. Denk aan portretten, reportages, historisch materiaal, concertfotografie of stockbeeld. Sinds 2018 is Hollandse Hoogte onderdeel van het Algemeen Nederlands Persbureau. Ik denk dat je elke dag wel ergens een foto ziet van ANP - Hollandse Hoogte.

Wat zijn jouw taken bij ANP - Hollandse Hoogte?

Ik ben samen met mijn afdeling verantwoordelijk voor de meeste marketing- en communicatie-activiteiten van het ANP en Hollandse Hoogte. Denk aan online campagnes, social media, contentproductie voor verschillende websites, nieuwsbrieven, workshops en events. Daarnaast heb ik veel contact met de Hollandse Hoogte-fotografen over hun fotografie en praktische zaken. Onze afdeling werkt nauw samen met de fotoredactie.

Wie zijn jouw favoriete fotografen?

Al vanaf mijn studietijd is William Eggleston een van mijn favorieten. Kleurrijke beelden die op een humoristische en originele manier de wereld laten zien. Verder kan ik het werk van Vivianne Sassen ontzettend waarderen. Zij heeft een enorm creatieve geest. Onder andere door de watertorens van Bernd en Hilla Becher ben ik in aanraking gekomen met fotografie. Strakke architectuurbeelden en herhaling in fotoseries trekken me aan. Ik fotograaf zelf ook graag brutalistische gebouwen. Met Hollandse Hoogte hebben we laatst het archief van Louis van Paridon ontdekt. Hij is redelijk onbekend maar fotografeerde in de jaren 60 heel bekend Nederland. Prachtige kleurenportretten. Ten slotte vind ik het werk van Marvel Harris erg indrukwekkend. Hij fotografeert zijn transitie van vrouw naar man op een ontzettend persoonlijke manier.

Waar is Hollandse Hoogte naar op zoek?

We zijn op zoek naar fotografen die én heel goed kunnen fotograferen én snappen wat er in de huidige samenleving speelt. Er zijn in Nederland en de rest van de wereld veel ontwikkelingen gaande - zowel positief als negatief. Ook richten media zich steeds meer op online kanalen en commerciële bedrijven zijn voor hun beeldcommunicatie op zoek naar foto's die de huidige maatschappij op een realistische manier laten zien. Het is een interessante en soms moeilijke tijd om beeldmaker te zijn, maar als je daar op een goede manier op inspeelt, kun je als fotograaf heel veel bereiken. Een fotograaf die door middel van krachtige en originele fotografie een verhaal vertelt dat past in de huidige maatschappij - die zoeken we. Dat hoeft niet per se via een documentaire fotoreportage. Kies je bijvoorbeeld voor portretten, stillevens of een modeverhaal, is dat ook interessant.

Welke criteria zijn voor de jury belangrijk in de beoordeling van de inzendingen?

Allereerst moet de fotografie kwalitatief goed zijn: de foto's moeten goed doordacht zijn, samen een verhaal vertellen en alle stijlelementen moeten bewust zijn gekozen. Daarnaast moet het verhaal met Nederland te maken hebben. Dat kan je breed opvatten: je kunt een cultureel aspect bijvoorbeeld nemen, maar je kunt ook Nederlanders in het buitenland als onderwerp nemen, het Nederlandse landschap, een opvallende hobby die je als typisch Nederlands bestempelt of je laat Nederland van een kant zien die niet veel mensen kennen. Ten slotte moet je werk bij zowel Hollandse Hoogte passen als bij LINDA. Dat wil zeggen: jij denkt dat het goed zou passen in de collectie van Hollandse Hoogte en op de website of het in magazine van LINDA.

Heb je nog een gouden tip voor de deelnemers?

Zorg dat je opvalt!


Terug naar home