Terug naar home

De jury stelt zich voor... Pelin Tatli

15 August 2019

De jury van De Hollandse Fotoprijs bestaat uit vakmensen uit de fotografiepraktijk die ieder vanuit hun eigen specialisme een kritische blik op de inzendingen werpen. We zullen de juryleden één voor één aan jullie voorstellen.

Pelin Tatli is bijna 15 jaar fotoredacteur bij het ANP. Sinds 2018 hoort ook produceren voor Hollandse Hoogte bij haar werk als fotoredacteur. Voordat ze bij het ANP begon studeerde ze aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Als fotoredacteur is ze continu bezig met beeld en zit ze bovenop het nationale en internationale nieuws.

Wat zijn jouw taken precies op de fotoredactie van ANP - Hollandse Hoogte?
Als fotoredacteur voor ANP-HH ben ik samen met het team verantwoordelijk voor de journalistieke fotoproductie van de dag. Dat betekent voornamelijk het nieuws volgen en een vertaalslag maken naar foto’s. Dus: Waar hebben we foto’s van nodig? Hoe komen wij aan die nieuwsfoto’s? Wat gaan wij laten maken door onze fotografen? Wat kunnen wij insourcen? Hoe gaan wij de onderwerpen uitzetten? Hoe kunnen wij de foto's presenteren op de websites en in nieuwsbrieven? Een groot deel van het werk is dus produceren, veel uitzoeken en nabellen. Daarbij is de samenwerking met fotografen en andere redacties het leukst.

Als fotoredacteur moet je ook nadenken over grote nieuwsonderwerpen die nog plaatsvinden. Denk aan Prinsjesdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, maar ook de Olympische Spelen. Bij de productie houden wij rekening met verschillende afnemers en dat is heel divers: o.a. landelijke en regionale dagbladen, tijdschriften, internetsites en televisie. Al deze afnemers moeten wij geschikt beeld kunnen bieden die ze bij het nieuws kunnen plaatsen.

Het belangrijkste is dat wij als persbureau snel en adequaat het nieuws moeten brengen en vooral niets missen. Foto's liegen niet, het is belangrijk om Nederland te laten zien wat er gebeurt vanuit een onbevooroordeeld perspectief. Het leukste onderdeel van het werk is het opkomende nieuws. Dan moet je snel schakelen over de inzet van fotografen. Wanneer we met een snel en goed treffend beeld komen, dan zie je deze foto’s meteen online verschijnen bij de berichtgeving van veel landelijke en regionale media. Vervolgens zie je de foto’s de volgende dag vaak terug in de nationale en regionale kranten. Dat zorgt elke keer weer voor een klein high-five momentje op de fotoredactie!

Wie zijn je favoriete fotografen?
Als fotoredacteur bij ANP-HH kijk ik vooral naar nieuwsfotografie. Dagelijks bekijk ik gemiddeld 10.000 foto’s. Dat zijn de foto’s die fotografen in opdracht van het ANP maken, maar ook beeld wat gemaakt wordt door andere Nederlandse media en buitenlandse bureaus zoals AFP, AP, EPA en Reuters.

Nieuws is natuurlijk vaak rauw en betreft incidenten. Fotografen die oog hebben voor detail of het onderwerp met een knipoog benaderen zijn vaak mijn favoriet. Zeker ook als fotografen een eigen stijl hebben, waardoor je aan de foto’s herkent door wie ze zijn gemaakt zonder de credit te lezen. Ik kan mij soms verliezen in een goede, pakkende nieuwsfoto met een originele benadering. Wat willekeurige voorbeelden uit het buitenland zijn Toby Melville, Umit Bektas, Carlos Barria, Roman Pilipey en Jeff Pachoud. Maar er zijn er zoveel meer!

Welke criteria zijn voor jou als jurylid belangrijk in de beoordeling van de inzendingen?
Wat ik hoop te zien is een originele invalshoek binnen nieuwsfotografie, met het thema Nederland. Niet de geijkte onderwerpen; maar Nederland door een andere bril. Uiteraard moet het een samenhangende serie zijn en op een kwalitatieve manier zijn gemaakt.

Heb je nog een gouden tip voor deelnemers?
Ga op zoek naar je eigen handtekening in de fotografie!


Terug naar home