Terug naar home

'Gekrompen Luxe' door Folkert Koelewijn

29 October 2019
Een foto uit de fotoserie 'gekrompen luxe' door Folkert Koelewijn

Winnaar De Hollandse Fotoprijs 2018, Folkert Koelewijn, heeft afgelopen week zijn nieuwe fotoserie 'Gekrompen Luxe' gepresenteerd. Deze fotoserie maakte hij in opdracht van De Hollandse Fotoprijs. Voor zijn fotoverhaal volgde hij kinderen met een elektrisch bestuurbare auto.

Folkert Koelewijn staarde op een dag met een kop koffie uit het raam toen hij een vreemd, elektrisch geluid hoorde. Hangend naar buiten zag hij een kleuter in een microversie van een Maserati rijden: aangestuurd door de afstandsbediening, die werd bediend door zijn glunderende vader. Is dat speelgoed voor je kind, of zit er een andere gedachte achter? Koelewijn had dit nooit eerder gezien en besloot zich te gaan verdiepen in de wereld van de elektrische kinderauto’s. Niet alleen in die auto’s zelf, maar juist ook in de bestuurders-op-afstand.

Randstad
"Vooral in de Randstad zie je ze steeds vaker: grote radiografisch bestuurbare auto’s met daarin een kind op een (nep)leren stoeltje. Ze worden vaak vergezeld door een vader die achter het voertuig aan loopt met de afstandsbediening in de hand.

Het elektrische kinderspeelgoed is onder andere te koop bij Power-wheels in Amsterdam. In deze winkel kunnen de standaardmodellen gepersonaliseerd worden met allerlei extra’s zoals leren stuurtjes, speciale lak, stoere velgen, led-verlichting of met speciale nummerborden. Hiermee kunnen de eigenaren nog duidelijker en beter hun eigen identiteit uitten en dat ook aan de buurt tonen. Het zijn symbolen van luxe die het kind zelf nog niet begrijpt.''

Ook leuk voor de vaders
''Als volwassene mag je eigenlijk niet meer met speelgoed spelen. Dus een kind is de ultieme legitimatie om een bestuurbare auto aan te schaffen. Deze bolides worden vaak cadeau gedaan op een eerste verjaardag, waarbij het kind zelf nog niet bij de pedalen kan. De eerste jaren zijn de kinderen eerder passagier dan bestuurder."

Bekijk hieronder de volledige fotoserie van Folkert. Daarnaast is de fotoserie te bekijken in de nieuwe Hollandse Beelden. Ook is het fotoverhaal gepubliceerd in NRC Handelsblad. Meer van Folkert zijn werk bekijken? Klik hier om naar zijn website te gaan.


Terug naar home