Terug naar home

Interview met Daniel Niessen

12 August 2019

© Daniel Niessen

In 2018 won Daniel Niessen de tweede prijs met de serie 'Buren'. Voor dit fotoverhaal keek Daniel achter de gesloten voordeuren van zijn flat in Zeist en ontmoette zijn buren. De serie portretten is een zoektocht naar de Nederlandse identiteit.

Hi Daniel, hoe gaat het met je?

Goed, vorig jaar was voor mij een mooi jaar waarin ik veel nieuwe kansen kreeg om mijzelf te ontwikkelen.

Heb je onlangs nog nieuwe fotoverhalen gemaakt?

Ik ben de laatste tijd vooral druk geweest met het opbouwen van mijn nieuwe huisstijl en identiteit als fotograaf. Afgelopen jaar werkte ik autonoom aan een videoproject in Doel (België), dat ging over het achterlaten van je belevingswereld. Op dit moment loop ik ook weer veel rond in de L-flat in Zeist, het onderwerp waarmee ik de tweede prijs won, dit keer om een individu daar te volgen samen met een journalist. Ook gaf ik dit jaar les op een MBO fotografie-opleiding en werk ik nog steeds als beeldredacteur bij NRC Handelsblad. 

Wat zijn je plannen voor komend jaar?

Ik ben gevraagd om voor een galerie in Haarlem aan een expositie te werken over jongeren die in het jaar 2000 geboren zijn. Voor deze tentoonstelling zal ik mij samen met fotografe Amy Opstal zal gaan focussen op het volwassen worden en zelfontplooiing. Daarnaast wil ik in mei 2020 een evenement gaan organiseren omdat ik dan vijf jaar een eigen bedrijf heb. Op deze feestelijke avond zal ik opdrachtgevers, kunstenaars, familieleden en andere kennissen mijn nieuwe portfoliomagazine, bedrijfsidentiteit en natuurlijk mijn nieuwe werk laten zien.

Foto: Lukas Göbel

Waarom deed je mee aan de Hollandse Fotoprijs?

Een familielid van mij had erover gehoord op de radio en hij tipte mij. Ik deed eigenlijk voornamelijk mee omdat ik dacht dat het goed zou zijn om mijn werk en naam aan de jury te laten zien. Nooit had ik gedacht dat ik tweede zou worden. Maar de serie die ik maakte wil(de) ik natuurlijk zoveel mogelijk aan mensen laten zien, ik heb het werk gemaakt om de verhalen van mijn buren te communiceren naar de buitenwereld en hierdoor andere mensen te inspireren. 

Heb je nog een gouden tip voor de deelnemers van 2019?

De manier waarop je je serie aanbiedt vind ik heel belangrijk. Zorg dus voor een duidelijke selectie en een heldere opbouw in de serie en denk aan je artist's statement. Zet de beschrijving van je serie en jezelf als fotograaf in een mooi opgemaakte PDF. Kortom, maak er een passend geheel in plaats van een paar losse afbeeldingen in te zenden. Zo wordt je verhaal ook overtuigender gebracht.

Bekijk de serie waarmee Daniel de tweede prijs won, of bekijk hier meer van zijn andere werk.


Terug naar home