Terug naar home

Interview met Folkert Koelewijn

23 August 2019
Foto: Teuntje Fleur

Folkert Koelewijn, ook wel bekend als Goed Folk, won in 2018 de eerste prijs. Zijn serie 'Paarse krokodillen bestaan niet' is het resultaat van een zoektocht naar thematische kinderfeestjes in Nederland waarbij een sprookjeswereld wordt nagebootst en gereduceerd tot perfecte styling en aankleding.

Hoi Folkert, hoe gaat het met je?

Heel goed! Ik ben veel aan het fotograferen en momenteel werk ik aan een paar verschillende series/rubrieken.

Heeft het winnen van de Hollandse Fotoprijs 2018 je nog wat opgeleverd?

Zeker! Ten eerste is het heel fijn om erkenning te krijgen voor je werk. Fotografie is een belangrijk onderdeel van mijn leven en daar stop ik veel tijd en energie in. Dan is het goed voor jezelf en je reputatie dat iemand anders zegt dat het goed is. Ook heeft het me een stukje naamsbekendheid gegeven en me in beeld gebracht bij nieuwe klanten. Zo fotografeer ik nu bijvoorbeeld veel voor NRC en heb ik een zomerrubriek in die krant. Oh en ik heb een paar nieuwe instavolgers door De Hollandse Fotoprijs.

© Folkert Koelewijn

Hoe heb je het prijzengeld besteed?

Die heb ik vooral gebruikt om de onkosten te dekken voor de nieuwe serie die ik voor deze prijs mag maken. En om de huur te betalen als ik foto's maak waar ik niet voor betaald wordt. Dan geeft dat prijzengeld een stukje vrijheid.

Hoe is het met je nieuwe serie?

Heel goed! Ik heb al veel vaders en zonen in grote radiografisch bestuurbare auto's gefotografeerd. Het is een geweldig onderwerp en ik geniet er van om dit nu te kunnen maken.

Je bent ook jurylid dit jaar, waar ga je op letten?

Of de serie goed samengesteld is en een mooi narratief heeft. Ik vind het belangrijk dat de fotografie een andere of nieuwe blik op Nederland geeft. Originaliteit en een sterk thema vind ik daarbij belangrijk. En vervolgens ga ik er dan op letten of de fotografie het thema of de boodschap goed uitdraagt en of er daarbij de juiste technische keuzes zijn gemaakt.

Bekijk de serie waarmee Folkert in 2018 De Hollandse Fotoprijs won op de website, of bekijk meer van zijn andere werk.


Terug naar home